Gyermekkori elhízás - Kivédhető, tegyünk ellene! – Konyhás néni blog
Konyhásnéni.hu - Összefogás a közétkeztetés megújításáért, az egészséges és finom ételekért.

Gyermekkori elhízás – Kivédhető, tegyünk ellene!

2016-04-12 | 12:22 Egyéb Hírek

A gyermekkori elhízás napjainkra komoly problémává vált, hiszen azok a betegségek, amelyek korábban csak a felnőtteket érintették, ma már számos esetben gyermekkorban is megjelennek. A 2-es típusú diabetes 20 évvel korábban gyerekeknél nagyon ritkán fordult elő, ma már sajnos egyre gyakoribb. Az elhízott gyermekből gyakran lesz tartósan elhízott felnőtt.

a-gyermekkori-elhizas-veszelyei

A probléma megoldása a környezet és a társadalmi attitűd megváltozásától várható, erre több országban, így hazánkban is intézkedések történtek a közétkeztetésben. A gyermekkori elhízás kivédésére az egészséges táplálkozás- és életmód, valamint a rendszeres mozgás jelentheti a megoldást, melyben a  felnőttek (szülők, pedagógusok) szerepe jelentős. Cél lehet a ,,felesleges” kalóriák csökkentése, a repeta elhagyása, a felhasznált zsírok / olajok mennyiségének csökkentése az étel elkészítése során, az étkezések racionalizálása.

A közétkeztetésben a húsok bő zsírban, olajban történő sütése helyett pozitív fordulat a húsok szimpla ún. ,,permetezése”, így a sütési folyamatkor azok nem szívják magukat tele zsiradékkal. A gyermekkori elhízás különösen veszélyes, mert az ebben az életkorban felszedett kilókat a gyermek később, önállóan sokkal nehezebben tudja leadni. Az esetek 95 %-ban a gyermekkori elhízásért a kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás a felelős. Gyakran előfordul, hogy a gyermek ún. ,,bánatevő” és azért eszik sokat, feleslegesen, mert teljesítménykényszer alatt áll, vagy mert nem kap kellő figyelmet.

A gyermekkori elhízás okai ezért mindenekelőtt tisztázandók, de a mozgás, a sport, az ételek megfelelő technológiával, eljárással történő elkészítése, a cukor és sóbevitel visszafogása egyaránt, permanensen fontosak. Ha ezekre odafigyelünk, sokat tehetünk gyermekünk egészségéért és az elhízás megelőzésével időben vehetjük fel a harcot. Az elhízás pszichológiai, társas és egészségügyi problémákat is okoz, ami több szempontból is veszélyeztetheti a gyermek jövőjét. A szülői minta erőteljesen meghatározó, így a gyermek kezelése, ,,elszeparáltan” a családtól nem hatásos. Az elhízás az egészségügyi problémák mellett nagyon komoly önbizalomhiányt és önértékelési zavart is eredményezhet, tegyünk időben ellene és előzzük meg!