Miért együnk csírát? – Konyhás néni blog
Konyhásnéni.hu - Összefogás a közétkeztetés megújításáért, az egészséges és finom ételekért.

Miért együnk csírát?

2018-03-12 | 17:26 Egyéb
Sunflower Sprouts on white background

Sunflower Sprouts on white background

Itthon is egyre népszerűbbé válik a csírafogyasztás, ami érthető, hiszen a csírák többsége kifejezetten pozitív hatással van az egészségre. Mai cikkünkben 4 pontban szedtük össze, hogy miért érdemes étrendünkben megnövelni a csírák arányát.

Rengeteg enzim található bennük

A csírák akár százszor annyi hasznos enzimet is tartalmazhatnak, mint a nyers zöldségek és gyümölcsök. A hüvelyesekben, diófélékben, magokban és gabonákban egyaránt akkor a legjobb minőségűek ezek a fehérjék, amikor még csíraállapotban vannak. Az immunrendszer optimális működését segítő lizin nevű aminosav mennyisége például a csírázás során a legmagasabb.

Magas a vitamintartalmuk

A csírázási folyamat során a hüvelyesek, gabonák és diófélék vitamintartalma akár hússzorosára is megnőhet. Ilyen formájukban tehát sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaznak ezek az élelmiszerek A-, C- és E-vitamint, valamint egyes B-vitaminokat is. Emellett az esszenciális zsírsavak mennyisége szintén nő a csíráztatás alatt.

Akár otthon is termeszthetőek

A csírák egyik nagy-nagy előnye, hogy otthon is, bármiféle különöleges felszerelés nélkül, pofonegyszerűen termeszthetőek. Ebben az esetben pedig természetesen amiatt sem kell aggódnunk, hogy valami káros környezeti hatás éri az élelmiszereket.

Télen is rendelkezésre állnak

A hideg, téli hónapok során gyakran látványosan megcsappan az üzletekben a friss zöldség- és gyümölcskínálat. Vitaminokra azonban ilyenkor is szüksége van a szervezetnek! Szerencsére a csírák ilyenkor is könnyen beszerezhetők, vagy néhány nap alatt akár saját magunk is előállíthatjuk őket.

Természetesen számos fogyasztható csírafajta létezik, más-más egészségügyi hatásokkal. Egyesek a rák kialakulásának megelőzésében segítenek, de olyanok is vannak, amelyek az érrendszeri betegségek vagy a mozgásszervi panaszok ellen védenek. Érdemes tehát külön-külön is utánajárni az egyes csírafélék élettani hatásainak.

Az mindenesetre biztos, hogy egy nagyon egészséges élelmiszerről van szó, így mindenkinek érdemes lehet elgondolkodnia azon, hogy miként is tudná növelni a fogyasztását. Szerencsére ízléstől függően igen sok lehetőség a rendelkezésünkre áll, hiszen a csírák könnyen felhasználhatók főzelékek, saláták, hidegtálak és szendvicsek elkészítéséhez is.

Forrás: hazipatika.com